Ferodo
Explicarea zgomotului la franare.
Zgomotul la franare este unul dintre pricipalele motive pentru care un conducator auto sa viziteze atelierul auto si adesea creeaza insatisfactii in randurile clientilor multumiti din alte puncte de vedere. Poate fi o problema complexa si adesea una greu de rezolvat. Ferodo va furniza o serie de buletine despre zgomotul la franare si va oferi indicii utile despre diagnosticarea problemei, despre simptomele la care trebuie sa fiti atenti si care apar chiar pe placuta si sfaturi de remontare pentru evitarea zgomotului la franare pe viitor.

Ce este zgomotul la franare?
Zgomotul la franare isi are originea de obicei intr-o vibratie a unei piese in zona trenului de rulare a vehiculului-zona dintre anvelopa si prinderea de sasiu. Aceasta vibratie poate proveni de la oricare din piesele aflate intre rulmentul de roata si pivot-nu este intodeauna provocata de placuta de frana, desi aceasta este adesea considerata a fi cauza. In sistemul de franare, este normal sa se inregistreze mai multe vibratii in cadrul sistemului, dar adesea acestea nu sunt audibile, fie din cauza frecventei, fie a intensitatii. Doar atunci cand vibratia creste exista un zgomot audibil.

Ce provoaca zgomotul?
Atunci cand intensitatea zgomotului este foarte ridicata, aceasta se datoreaza unui efect de "amplificare" cauzat de suprapunerea frecventei de impuls si a "frecventei de rezonanta" a unora dintre componentele sistemului de franare. Cu alte cuvinte, 2 sau mai multe vibratii se produc simultan, sau o vibratie creste in intensitate si, atunci cand este aplicata pe disc, placuta de frana actioneaza ca un microfon-amplificand zgomotul si facand sa se auda vibratia.

Care sunt tipurile de zgomote intalnite?
1. Descriere. Un zgomot grav cu frecventa sub 300 Hz. De obicei provine din macro-vibratiile unei componente a sistemului de franare, de exemplu discul.
Cauze.
-Tolerante necorespunzatoare.
       (a)Fixare necorespunzatoare pe butuc.
     (b)Variatie excesiva a grosimii discului (VGD). Nota: verificati aproximativ 10 puncte in jurul diametrului discului pentru a stabili VGD totala.
-Deteriorarea discului.
Solutie. Inlocuiti discul: (a) deteriorarea existenta poate cauza trepidatiile, sau (b) este posibil ca vibratiile cauzate de montarea necorespunzatoare a discului pe butuc sa fi deteriorat discul. Este, de asemenea, recomandabil sa curatati si sa lubrifiati toate suprafetele care necesita lubrifiere.

2. Descriere. Zgomot cu o frecventa in intevalul 300-5000 Hz. De obicei apare datorita micro-vibratiilor in pistonul etrierului sau in alta parte a trenului de rulare.
Cauze.
-Deplasare grea a pistonului de etrier si/sau a pieselor de glisare ale unuia dintre etriere.
-Neplaneitatea suprafetei de lucru a discului, datorita montarii gresite sau zgarierii de catre materialul de frictiune.
-Eventuale erori de montare a placutei, in special daca placutele sunt proiectate pentru partea stanga sau pentru partea dreapta a vehiculului.
-Montarea gresita a eventualelor elemente anti-zgomot (de exemplu placute amortizoare, etc).
-Grosimea discului este mai mica decat grosimea minima.
Solutie.
-Curatati si lubrifiati suprafetele componentelor etrierului care nu gliseaza corespunzator.
-Luati masurile necesare pentru a va asigura ca planeitatea discului, odata montata pe butuc, va ramane intr-o toleranta de 0.1 mm.
-Curatati suprafata butucului, prelucrati suprafata discului, etc.
-Inlocuiti discul.
-Montati corespunzator placuta.
-Montati corespunzator placuta amortizoare si accesoriile.
-Atenuati intensitatea vibratiei (vibratiilor) folosind placute amortizoare sau folosind placute de frana cu caracterisitici de reducere a zgomotului.

3. Descriere. Zgomot cu frecventa de peste 5kHz.
Cauze. Exista cateva origini posibile ale "scartaiturilor", dar cea mai frecventa este o vibratie moleculara in materialul de frictiune, in timpul apasarii pe discul de frana.
Solutie. Inlocuiti setul de placute de frana. De asemenea, asigurati-va ca accesoriile (de exemplu clemele de etrier) sunt corespunzatoare si sunt corect montate.

Sursa: Ferodo Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii