Odată cu lansarea de luna aceasta a navetei spaţiale Endeavour, robotul umanoid al NASA îşi începe misiunea în spaţiu cu ajutorul legendarului constructor american de autovehicule Chevrolet.
Cu muşchii proeminenţi şi înfăţişarea plăcut cizelată, vă urmează întocmai instrucţiunile, nu răspunde obraznic şi nu se plânge niciodată. Cathy Coleman consideră că locuieşte foarte aproape de bărbatul perfect, iar relaţia lor este abia la început.
Deşi nu au fost încă la film împreună, iar cina vine întotdeauna la pachet, acesteia îi place foarte mult felul în care noua iubire a vieţii ei adoră să facă toate acele lucruri pe care ea le urăşte – inclusiv menajul.
În realitate, a ajunge la film sau a da o fugă afară după o sticlă de lapte i-ar pune ceva probleme lui Cathy, care, până în anul 2012, se află la 425 km (264 mile) deasupra Pământului, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, iar realitatea este că partenerul său perfect este un robot umanoid creat în urma surprinzătoarei colaborări dintre NASA şi legendarul constructor de autovehicule Chevrolet.
În realitate, a ajunge la film sau a da o fugă afară după o sticlă de lapte i-ar pune ceva probleme lui Cathy, care, până în anul 2012, se află la 425 km (264 mile) deasupra Pământului, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, iar realitatea este că partenerul său perfect este un robot umanoid creat în urma surprinzătoarei colaborări dintre NASA şi legendarul constructor de autovehicule Chevrolet.
Robonaut 2, sau R2, aşa cum este el cunoscut, este creat pentru a-i ajuta pe astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională la treburile de zi cu zi, oferind în acelaşi timp constructorului Chevrolet posibilitatea de a dezvolta tehnologii de ultimă generaţie în domeniul sistemelor de control, senzorilor şi sistemelor video, tehnologii utilizate în crearea unor autovehicule şi a unor spaţii de lucru mai sigure.
„Încă nu ne vine să credem că facem aşa ceva şi simţim că trăim timpuri extraordinare şi că schimbăm lumea, într-un mod mai firesc, cu ajutorul roboţilor. Tehnologia robotică de vârf deschide perspective vaste, nu numai pentru Chevrolet şi NASA. Programul R2 ne oferă şansa de a dezvolta o gamă largă de aplicaţii practice ale acestei tehnologii", spune Marty Linn, inginerul-şef al departamentului de robotică de la Chevrolet.
Programul R2 deschide, de asemenea, drumul cercetărilor legate de viitorul design al protezelor şi chiar al exo-scheletelor pentru militarii răniţi la nivel mondial sau pentru persoanele cu mobilitate limitată – cu posibilitatea de a utiliza senzori avansaţi, similari cu cei din componenţa sistemelor de asistare la parcarea cu spatele. Inginerii caută şi modalităţi de a a-i ajuta pe muncitorii de pe liniile de producţie care trebuie să ridice greutăţi mari.
Lansarea în spaţiu
În timpul pregătirii navetei spaţiale Endeavour pentru lansarea de la Cape Canaveral, programată pentru luna mai a acestui an, la bord a fost încărcat un pachet vital pentru R2 – aflat încă din luna februarie a acestui an, împreună cu astronauţii, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale – care va contribui la iniţierea programului de experimente spaţiale în condiţii de imponderabilitate planificat pentru acest robot.
Robotul, ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională la bordul navetei spaţiale Discovery STS133, a fost dezambalat şi va fi pus în funcţiune în următoarele câteva săptămâni, urmând să interacţioneze cu un panou de sarcini special creat – care conţine cabluri, conectori, fişe şi obiecte moi care pot fi apucate, cum ar fi pungile sau hainele – astfel încât inginerii să îi poată regla şi îmbunătăţi senzorii şi sistemele de control.
„Domnul” Muşchi
Treburile zilnice precum spălatul vaselor sau încheiatul nasturilor de la cămaşă sunt lucruri pe care le facem fără să ne gândim prea mult, dar, pentru inginerii care au creat R2, acestea prezintă un interes deosebit. R2 este robotul cu cel mai înalt grad de dexteritate construit până acum, datorită mâinilor sale foarte asemănătoare cu cele umane. Toate instrumentele şi echipamentele de la bordul staţiei spaţiale au fost create pentru a fi utilizate de către oameni, iar R2 trebuie să fie capabil să îşi realizeze sarcinile în acelaşi fel în care ar face-o şi colegii săi oameni.
„Braţele şi mâinile robotului R2 au un schelet articulat în mod similar celui uman”, adaugă Linn, „iar degetele mari prezintă patru grade de libertate, aproape ca cele umane, ceea ce ar putea permite adaptarea şi utilizarea acestei tehnologii în cercetarea medicală.” În general, se crede că apariţia degetului opozabil a fost unul dintre motivele pentru care primii oameni şi-au putut dezvolta abilitatea de a folosi unelte; prin urmare, R2 a fost proiectat astfel încât să încorporeze această capacitate.
Mâinile mecanice ale lui R2 au un principiu de funcţionare foarte asemănător cu cele umane, pe baza cărora au fost create, incluzând o libertate de mişcare similară şi un control precis atât al poziţiei, cât şi al forţei – fapt care dă speranţe creatorilor protezelor pentru membre şi universităţilor care cercetează afecţiuni ale oaselor şi ale articulaţiilor umane.
„Spre deosebire de numeroşi alţi roboţi umanoizi precedenţi, R2 are degetele de la mâini mai subţiri, iar degetele mari sunt foarte asemănătoare cu cele umane. La fel cum, la om, tendoanele servesc pentru a lega muşchii de oase, R2 posedă tendoane care conectează încheieturile de la nivelul scheletului cu senzorii şi dispozitivele de acţionare de la nivelul palmei. Acest fapt permite sistemelor de control ale lui R2 să măsoare cu precizie forţele de reacţie şi să adapteze permanent capacitatea de apucare a mâinii la orice fel de sarcină ar îndeplini acesta.”
Linn adaugă: „Curăţarea unui mâner de uşă în bucătărie, spălarea unui pahar de vin sau înşurubarea capacului unei sticle de plastic pot părea nişte lucruri obişnuite, dar, de fiecare dată când le facem, realizăm, la scară redusă, sute de mişcări bio-mecanice. Acestea îmbină dexteritatea mişcărilor cu mânuirea precisă şi o anumită valoare a forţei aplicate specifice fiecărei sarcini – toate reprezentând probleme-cheie pentru roboţi. O mişcare insuficientă, şi paharul de vin spălat nu se va usca; prea multă forţă, şi acesta se va crăpa sau sparge.”
R2 îţi demonstrează această abilitate atunci când strânge mâinile vizitatorilor Centrului tehnic Chevrolet din Michigan – indiferent de mărimea mâinii sau de fermitatea strângerii de mână, R2 se adaptează automat.
„Chevrolet utilizează mai mulţi roboţi pe liniile de producţie decât oricare altă companie din lume, aceştia având roluri diverse, de la sistemul logistic până la cel de asamblare”, spune Linn, „aşa încât am putut implica unele dintre cele mai strălucite minţi de care dispunem în procesul de proiectare a lui R2.”
„Lucrând împreună cu oamenii de ştiinţă şi cu inginerii NASA, suntem încrezători că am creat robotul cu cea mai avansată tehnologie din lume, fapt care ne va oferi un grad înalt de flexibilitate în producţia viitoare, la locul de muncă, dar şi avantaje reale în alte domenii”.
„Instruirea lui R2 pentru a duce la bun sfârşit sute de sarcini este similară cu procesul prin care un copil învaţă să îşi încheie nasturii reţinând toţi paşii necesari; roboţii viitorului, dezvoltaţi pe baza lui R2, îşi vor folosi mâinile pentru a apuca, a ţine şi a face toate acele lucruri care pentru noi sunt atât de naturale”.
Mai multe mâini fac munca mai uşoară
Legătura dintre spălatul vaselor şi călătoriile spaţiale este mult mai strânsă decât aţi crede. Indiferent unde locuiţi, curăţenia şi ştergerea prafului în casă reprezintă o sarcină repetitivă care nu oferă satisfacţii şi care trebuie dusă la bun sfârşit săptămânal – chiar şi la 425 km (264 mile) deasupra Pământului şi la o viteză de 27.743,8 km/h (17.239,2 mph).
Nu numai că oferă un spaţiu plăcut de locuit, dar îndepărtează praful şi omoară bacteriile de pe suprafeţele de lucru – fapt vital pentru condiţiile de laborator de pe staţia spaţială, unde existenţa unui mediu aseptic în capsula presurizată cu gravitaţie zero care îşi generează propriul oxigen este decisivă.
„Astronauţii de pe Staţia spaţială internaţională îşi petrec în jur de 60% din timp curăţând totul, de la balustrade şi butoane la suprafeţele vitrate; aşadar, primul rol al lui R2 este acela de a prelua sarcinile repetitive ale acestora, fapt care lasă echipei mai mult timp pentru experimentele şi sarcinile importante”, adaugă Linn. „Pe măsură ce programul avansează, R2 va prelua şi sarcinile mai complexe cum ar fi repararea modulului şi, în timp, va ajunge chiar să efectueze ieşiri în spaţiu.”
Bărbatul ideal sau femeia-minune?
Linn spune că, deşi este un robot, R2 are propria sa personalitate. „Femeile văd în R2 bărbatul perfect, arătos şi docil, în timp ce bărbaţii îşi văd în el partenera perfectă. În realitate, lui R2 i se atribuie un anumit tip de personalitate în funcţie de persoana cu care interacţionează – de la copiii care văd în el cel mai bun prieten la bunici.”
R2 poate că înseamnă numai un trunchi, un cap şi nişte braţe montate pe un suport, dar Cathy Coleman nu este singura care s-a îndrăgostit de R2. Sutele de elevi şi de studenţi care l-au văzut în acţiune ca parte a programului global de educaţie al NASA sunt acum, în urma acestei întâlniri, entuziasmaţi şi inspiraţi de studiile din domeniul ingineriei şi al ştiinţei.
Sursa: Chevrolet Romania
0 comentarii