Sculptura care il reprezinta pe Louis Chevrolet
Inaugurarea celui mai mare bust din oţel din Elveţia.
Sculptura a fost descrisă drept o „contribuţie semnificativă” la moştenirea culturală a regiunii.
Opera de artă abstractă a fost comandată pentru a sărbători centenarul mărcii Chevrolet.

LA CHAUX-DE-FONDS – O sculptură de mari dimensiuni, din metal, creată în onoarea lui Louis Chevrolet, pionier în industria auto şi cofondatorul mărcii de autovehicule Chevrolet, a fost dezvelită astăzi în oraşul elveţian La Chaux-de-Fonds.

Opera de artă abstractă a fost comandată pentru a sărbători centenarul mărcii de autovehicule, în noiembrie 2011. Astăzi a fost predată în mod oficial oraşului natal al lui Louis Chevrolet de către Dr. Thomas Sedran, Preşedinte şi Director General Chevrolet Europe.Sculptura este un bust inversat al lui Louis Chevrolet. Christian Gonzenbach, artist din Geneva, a creat bustul din oţel inoxidabil şlefuit; opera sa este cea mai mare sculptură de acest gen din Elveţia, având o înălţime de peste cinci metri şi o greutate de 8 tone.

„Chevrolet este cunoscută drept una dintre cele mai emblematice mărci de autovehicule americane din întreaga lume.Cel care a creat-o, cu peste 100 de ani în urmă, şi-a petrecut primii ani ai vieţii aici, în La Chaux-de-Fonds.Suntem onoraţi să aducem un omagiu originilor noastre elveţiene şi legăturii pe care o avem cu locul de naştere al lui Louis Chevrolet, oferind această operă de artă unică oraşului La Chaux-de-Fonds”, a declarat Sedran.

La dezvelirea şi predarea sculpturii au participat reprezentanţi ai primăriei oraşului şi ai Chevrolet, precum şi locuitorii din zona „Parc de l’Ouest”, în care a fost ridicată sculptura cu câteva zile în urmă.

„Suntem încântaţi să primim o operă de artă atât de deosebită”, a declarat Théo Huguenin-Elie, consilier municipal şi director al departamentului de planificare urbană al oraşului La Chaux-de-Fond.„Sculptura lui Louis Chevrolet reprezintă un reper şi o contribuţie semnificativă şi emoţionantă la moştenirea culturală a regiunii. Ne va oferi oportunităţi ample de a discuta despre unul dintre cei mai renumiţi fii ai oraşului nostru, precum şi despre forţele creative pe care La Chaux-de-Fonds le-a pus în mişcare şi care au avut impact la nivel internaţional”, a declarat Huguenin-Elie.

Concurs de artă lansat în anul centenar al mărcii Chevrolet
Sculptura a fost creată de Christian Gonzenbach, câștigătorul unei competiții artistice lansate pe 3 noiembrie 2011, cu ocazia centenarului mărcii de autovehicule americane.Proiectul lui Gonzenbach a fost desemnat cel mai bun din patru opere de artă foarte creative de către un juriu internaţional compus din reprezentanţi ai mărcii Chevrolet, ai oraşului La Chaux-de-Fonds şi artişti consacraţi.

„Sunt recunoscător pentru încrederea pe care mi-au acordat-o, mie şi proiectului meu, Chevrolet şi oraşul La Chaux-de-Fonds”, a spus Gonzenbach.„Sunt încântat de faptul că am avut şansa să lucrez la o asemenea scară, iar spiritul revoluţionar al lui Louis Chevrolet m-a motivat cu adevărat. Louis Chevrolet a creat autovehicule şi motoare inovatoare şi a câştigat multe curse.Dintr-o dată, imposibilul mi s-a părut extrem de posibil.Iar acest proiect a reprezentat exact acest lucru”, a adăugat artistul din Geneva.

Ingeniozitatea în artă
Având o suprafaţă metalică lucioasă fină ca sticla, sculptura dedicată lui Louis Chevrolet a fost turnată şi sudată într-o turnătorie specializată în proiecte artistice din capitala Taiwanului, Taipei, iar lucrarea a durat douăsprezece luni.

„Sculptura dedicată lui Louis Chevrolet este cea mai importantă operă de artă publică pe care am creat-o până în momentul de faţă.Având în vedere anvergura şi complexitatea proiectului, am realizat că trebuie să am o gândire neconvenţională şi să înfiinţez o echipă de oameni extrem de talentaţi: experţi 3D, ingineri, turnători, sudori, şlefuitori şi aşa mai departe. Şi a funcţionat”, a spus Christian Gonzenbach.

„Deşi este grea, sculptura pare foarte uşoară. Metalul nu se vede niciodată; suprafaţa sculpturii, şlefuită astfel încât să aibă un luciu de oglindă, este compusă din imaginea reflectată a mediului înconjurător. Culoarea se modifică permanent, cu fiecare nor care trece. Este cu adevărat fascinant.”

Exteriorul sculpturii de 8 tone este alcătuit din 71 de foi din oţel inoxidabil de înaltă calitate. La interior, stabilitatea structurii este asigurată de un cadru format din tije şi grinzi metalice. Secţiunea inferioară a tijelor joacă şi rolul unui punct de fixare, fiind ancorată în fundaţia sculpturii.

Sculptura este fixată pe un postament cu înălţimea de 28 de centimetri, din beton de culoare neagră. Punctele de fixare se extind către baza fundaţiei, fixând opera de artă la nivelul solului. Opera de artă este amplasată în Parc de l'Ouest, în oraşul La Chaux-de-Fond.De implementare s-a ocupat Friederike Schmid, un manager de proiect cu experienţă în proiectele artistice realizate în locaţii specifice.

La Chaux-de-Fonds este un important centru de producţie a ceasurilor elveţiene şi face parte din patrimoniul internaţional UNESCO. Blaise Cendrars, romancier din secolul al XIX-lea și Le Corbusier, arhitect și proiectant renumit, sunt alte două personalități celebre născute în La Chaux-de-Fonds.

Etapele realizării sculpturii dedicate lui Louis Chevrolet
  • Octombrie 2011: alegerea viitoarei locaţii a operei de artă, Parc de l’Ouest
  • 3 noiembrie 2011: anunţarea concursului de artă, cu ocazia centenarului Chevrolet la conferinţa de presă din La Chaux-de-Fonds
  • Martie 2012: anunţarea câştigătorul concursului de artă
  • Iulie 2012: începe producţia în Taiwan
  • Aprilie 2013: încep lucrările de renovare în Parc de l’Ouest
  • 6 august 2013: sculptura pleacă din Taiwan
  • Septembrie 2013: sosirea sculpturii dedicate lui Louis Chevrolet la Rotterdam
  • 3 octombrie 2013: dezvelirea şi predarea sculpturii oraşului La Chaux-de-Fonds
Sursa: Chevrolet Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii