De ce presiunea de injectie mare reduce consumul de carburant, marind performanta si cuplul
Perspectivă: „În următorul deceniu, motoarele diesel vor funcţiona la presiuni de injecţie de aproximativ 2.000 bar. Deşi valoarea de 3.000 bar nu este de neimaginat, aceasta va fi întâlnită la maşinile de curse şi la motoarele diesel de înaltă performanţă.”
(Dr. Markus Heyn, Preşedintele Diviziei Sisteme Diesel din cadrul Robert Bosch GmbH)


Motorul diesel common-rail:
 Sistemul de injecţie common-rail CRS3-25 prezintă primul injector piezo Bosch pentru autoturisme, care funcţionează la o presiune de injecţie de 2.500 bar. Cu o presiune de injecţie mai mare, noile modele piezo Bosch reprezintă avangarda tehnologiei. Sistemul de injecţie optimizat atomizează carburantul mult mai fin, îmbunătăţind combustia. Consumul mai mic de carburant reprezintă doar unul dintre avantajele acestei tehnologii.

Comparaţie: Presiunea generată de un sistem common-rail este aproximativ egală cu presiunea pe care un rinocer de 2.000 de kilograme ar exercita-o atunci când ar sta pe o suprafaţă egală cu vârful unui deget. În ultima fază a procesului, combustibilul comprimat este injectat cu viteza unui avion supersonic în camera de ardere.

Performanţă sporită: O presiune de injecţie superioară generează o putere specifică sporită şi un cuplu mai mare. De aceea, creşterea presiunii de injecţie a motorului îl face mai puternic: timpul necesar pentru combustie este considerabil redus imediat ce motorul funcţionează la sarcină maximă şi la turaţii mari. Aşadar, carburantul trebuie să fie injectat foarte rapid în motor, la o presiune mare, pentru a dezvolta o putere optimă.

Turbo: Cu cât în camera de combustie există mai mult aer, cu atât presiunea de injecţie trebuie să fie mai mare. O cantitate mare de carburant trebuie să fie introdusă într-un interval scurt de timp pentru a obţine amestecul optim de aer-carburant. Numeroase motoare cu turbocompresor – în special modelele bi-turbo şi tri-turbo - beneficiază de presiuni de injecţie de peste 2.000 bar.

Emisii: O presiune de injecţie superioară reprezintă factorul cheie în reducerea emisiilor netratate ale unui motor. Într-adevăr, în cazul autovehiculelor din clasa compactă, aceasta poate ajuta, deseori, la eliminarea necesităţii tratării gazelor de eşapament. Cu cât presiunea de injecţie este mai mare, cu atât injectorul şi duza de injecţie pot fi construite mai precis. Acest lucru îmbunătăţeşte atomizarea şi are ca rezultat un amestec aer-carburant mai bun, ceea ce înseamnă că este obţinută o combustie optimă şi nu se formează funingine.

Expertiză în sisteme: O presiune de injecţie mai mare necesită mai mult decât un injector reproiectat. Datorită expertizei sale complete în sistemele diesel, Bosch poate să asambleze un sistem reglat fin care cuprinde nu numai unitatea de comandă, ci şi pompa de carburant, sistemul common-rail şi injectorul.

Istoria presiunii de injecţie – Bosch a început cu 100 bar

până la 100 bar: Obiectivul stabilit la începutul dezvoltării în 1922
peste 100 bar: Prima producţie de serie a pompelor de injecţie în linie (camioanele MAN, 1927)
300 bar: Pompă de injecţie cu distribuitor VE (VW Golf D, 1975)
900 bar: Pompă cu piston axial (Audi 100 TDI, 1989)
1.500 – 1.750 bar: Pompă cu piston radial VP 44 (Opel Vectra, Audi A6 2.5 TDI, 1996; BMW 320d, 1998)
1.350 bar: Sistem common rail (Alfa Romeo 156 2.4 JTD, 1997)
2.050 bar: Sistem pompă-duză (VW Passat TDI, 1998)
peste 2.000 bar: Sistem common rail cu injector piezo (montat prima oară pe Audi A6 3.0 TDI, 2003/4)
2.500 bar: Sistem common-rail CRS3-25 (disponibil pentru autovehiculele de serie începând cu 2014) 

Sursa: Bosch Romania 
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii