BMW Seria 118d World Green Car of the Year
Sportivitatea specifică mărcii, designul caracteristic, eficienţa remarcabilă, calitatea premium şi dotările inovatoare au fost factorii ce au asigurat succesul în segmentul compact - cu vânzări de aproape 1,9 milioane de unităţi la nivel global.

Poate plăcerea condusului, specifică BMW, să fie o sursă de inspiraţie şi pentru segmentul compact? Spre sfârşitul verii 2004, această întrebare a primit un răspuns în stilul tipic al mărcii. Debuta astfel BMW Seria 1: primul automobil care combină dinamica specifică mărcii, un design sportiv şi calitatea premium cu avantajele funcţionale ale unui automobil cu cinci uşi şi dimensiuni compacte. Un deceniu mai târziu, BMW Seria 1 rămâne un reper al sportivităţii în clasa lui şi epitomul eficienţei, fiabilităţii şi dotărilor inovatoare. Calităţile unice l-au transformat într-un best-seller, cu aproape 1,9 milioane de unităţi vândute în toată lumea.

Totodată, istoria BMW Seria 1 este continuată de a doua generaţie a modelului, care duce mai departe experienţa specială de condus şi aduce un pachet extins ed tehnologii. BMW Seria 1 a devenit baza pentru variante de caroserie cu cinci uşi, cu trei uşi, coupé şi cabriolet, pentru "World Green Car of the Year 2008", pentru primul model BMW cu emisii CO2 mai mici de 100 g/km, pentru primul automobil electric al mărcii produs în serie şi pentru un model BMW M ce oferea 250 kW/340 CP, pentru liderul clasamentului în testele de anduranţă realizate de revista "Auto Bild" şi pentru câştigătorul "Volanului de Aur" în 2008 şi 2011.

Datorită implementării vaste a tehnologiilor EfficientDynamics, BMW Seria 1 a devenit principalul pionier în reducerea constantă a consumului şi emisiilor. A fost primul model al mărcii care a inclus, încă din 2007, funcţia Auto Start Stop, indicator al punctului de schimbare a vitezelor, recuperarea energiei la frânare, servodirecţie asistată electric şi multe altele. Datorită popularităţii deosebite, BMW Seria 1 a devenit forţa motrice a vânzărilor în continuă creştere pe care le reuşeşte cel mai de succes constructor auto premium din lume.

Unic în segmentul compact: un BMW tipic pentru "Principiul Joy".
Prin intrarea constructorului de automobile premium din München în segmentul compact, caracteristicile inconfundabile ale unui model BMW au fost adoptate într-un format nou. Proporţiile tipice mărcii - capotă lungă, console scurte, ampatament lung şi un habitaclu dispus spre spate -, suprafeţele caroseriei, cu design dinamic şi temperamental, cockpitul orientat spre conducător, motoarele puternice dispuse longitudinal, tehnologia superioară a suspensiei şi transmisia puterii spre puntea spate - unică şi în prezent în această clasă: toate acestea au ajutat BMW Seria 1 să atingă o poziţie remarcabilă, care a devenit punctul de pornire pentru succesul de piaţă în întreaga lume. Încă de la început, BMW Seria 1 şi-a subliniat semnificaţia prin opţiuni inovatoare şi sofisticate de echipamente, disponibile anterior doar în segmentele superioare. Anvelopele runflat, controlul razei farurilor adaptive, stopurile de frână în două etape, funcţia Start/Stop şi opţiuni precum Comfort Access, sistem de control iDrive sau sistemele de asistare a conducătorului şi serviciile de mobilitate de la BMW ConnectedDrive, care utilizează conectarea inteligentă, s-au regăsit în clasa compactă prin BMW Seria 1. În plus, modelul a avut un rol exemplar din punct de vedere al siguranţei. La testele de impact Euro NCAP, atât prima (2004), cât şi a doua generaţie (2011) au primit calificativul maxim, cinci stele.

Pentru a scoate în evidenţă calităţile noului model şi pentru a atrage alt public-ţintă, au fost adoptate noi abordări în materie de PR şi marketing. În premieră şi suplimentar faţă de publicitatea convenţională, campania online vastă şi metodele de comunicare concepute exclusiv pentru a fi utilizate cu smartphone-uri au jucat un rol important. Pe website-ul www.Prinzip-Freude.de, drive testele au fost propagate într-un stadiu incipient. Vedeta spotului TV, lansat sub motto-ul "Joy", a fost însuşi broscoiul Kermit. Cu farmecul său neconvenţional şi autoironic, faimosul protagonist al Muppet Show s-a dovedit a fi figura ideală pentru promovarea noului model.

Plăcerea compactă a condusului într-o varietate mare: BMW Seria 1 în patru variante de caroserie.
BMW Seria 1 a fost lansat iniţial ca un hatchback clasic, cu patru uşi şi un hayon mare. În cadrul faceliftului din primăvara anului 2007, modelul cu cinci uşi a fost suplimentat cu o variantă de caroserie cu trei uşi, mai sportivă, care susţinea caracteristicile dinamice ale BMW Seria 1, vândut până la acel moment în peste 200.000 de unităţi. Plusul de dinamică a fost şi mai evident prin lansarea celui de-al treilea model în noiembrie acelaşi an. Ca model cu două uşi, care avea design în trei volume, patru locuri şi motoare foarte puternice, BMW Seria 1 Coupé a oferit cea mai intensă formă a plăcerii condusului din segmentul compact, cu vânzări de peste 150.000 de unităţi la nivel mondial până la înlocuirea sa în 2013. Cu un soft top clasic şi o linie joasă a umerilor care garanta experienţa specifică mărcii pentru condusul decapotabil, BMW Seria 1 Cabriolet a cunoscut un succes similar. Primul automobil decapotabil din segmentul compact premium a urmat în aprilie 2008 şi a fost vândut în peste 130.000 de unităţi.

Actuala generaţie a modelului BMW Seria 1 este disponibilă în versiuni cu cinci, respectiv cu trei uşi. În plus, BMW accentuează semnificaţia modelelor compact premium pentru pieţele auto internaţionale prin suplimentarea gamei de produse cu o a doua gamă de modele. Prin lansarea BMW Seria 2 Coupe şi BMW Seria 2 Cabriolet, dinamica şi eleganţa sportivă au atins noi dimensiuni în segmentul compact.

Nivel al puterii, funcţionare liniară, tehnologie a suspensiei şi performante la cel mai înalt nivel.
Când BMW Seria 1 a fost lansat pe piaţă, oferta de motorizări cuprindea doua motoare pe benzină, cu patru cilindri, şi tot atâtea variante diesel, de asemenea cu patru cilindri. Motoarele foarte puternice şi capabile să urce în turaţie, cu puteri cuprinse între 85 kW/115 CP şi 120 kW/163 CP, au reprezentat o parte integrantă a pachetului general, oferind o garanţie imediată a performanţelor superioare în segmentul compact. Puterea era transferată către puntea spate prin intermediul transmisiei standard - manuală cu şase trepte - sau a celei opţionale, automată cu şase viteze. În plus, conceptul pentru o agilitate remarcabilă şi o manevrabilitate în condiţii de siguranţă cuprindea tehnologia sofisticată a suspensiei, care includea - ca element central - o punte faţă cu dublu braţ transversal şi o punte spate nou dezvoltată, cu cinci braţe. Nivelul ridicat de rigiditate, caroseria cu masa optimizată şi distribuţia echilibrată a maselor erau alte calităţi specifice BMW.

Potenţialul de care dispunea automobilul, care fusese conceput pentru caracteristici de condus sportiv şi perfect controlabil, a fost demonstrat pe bucla Nordschleife de la Nürburgring, la începutul anului 2005. Atunci, o varianta nouă de BMW Seria 1 - BMW 130i - a parcurs dificilul circuit în opt minute şi 35 de secunde. Sub capotă se afla un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, cu carter din aliaj de aluminiu şi magneziu, distribuţie variabilă a arborelui cu came double VANOS şi control complet variabil al supapelor VALVETRONIC, ale cărui performanţe fuseseră oferite anterior doar de BMW 630i Coupé. Motorul BMW 130i, care dezvolta 190 kW/258 CP, permitea o acceleraţie de la 0 la 100 km/h în 6,2 secunde, ceea ce însemna că dezvoltarea puterii şi funcţionarea liniară ale unui motor cu şase cilindri dispuşi în linie puteau fi experimentate în premieră şi în segmentul compact.

După lansarea variantelor Seria 1 Coupé şi Seria 1 Cabriolet, dinamica a fost îmbunătăţită şi mai mult. Motorul turbo cu şase cilindri dispuşi în linie (225 kW/306 CP), cu injecţie directă pe benzină, echipa modelele BMW 135i Coupé şi BMW 135i Cabriolet. În martie 2010, ambele versiuni au fost echipate cu propulsorul cu şase cilindri dispuşi în linie de generaţie nouă, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo care includea VALVETRONIC, ce putea fi combinat opţional cu o transmisie cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte. În consecinţă, BMW 135i Coupé sprinta de la 0 la 100 km/h în 5,2 secunde, iar BMW 135i Cabriolet reuşea acelaşi exerciţiu în 5,5 secunde.

Automobil sport compact produs în ediţie limitată: BMW Seria 1 M Coupé.
Chiar de la început, cele două modele au fost echipate standard cu suspensie sport M şi pachet aerodinamic M. Cu toate acestea, activitatea BMW M GmbH cu privire la BMW Seria 1 era departe de a se fi încheiat. La finalul anului 2010, compania specializată în dezvoltarea de automobile sport de înaltă performanţă a lansat BMW Seria1 M Coupé. Şi acest model cu două locuri era poziţionat tot în segmentul compact, dar într-o clasă proprie. Motorul cu şase cilindri dispuşi în linie (250 kW/340 CP), echipat cu tehnologie M TwinPower Turbo, componentele suspensiei preluate de la BMW M3, precum şi designul caroseriei cu contururi atletice şi aerodinamică optimizată făceau ca BMW Seria 1 M Coupé să fie un ambasador charismatic al plăcerii condusului la cel mai înalt nivel. Mult mai impresionantă decât sprintul 0-100 km/h (4,9 secunde) era precizia direcţiei la limită, o calitate specifică a automobilelor BMW M.

BMW Seria 1 M Coupé a fost distins cu premii precum red dot design, iF Design şi GOOD DESIGN şi a fost utilizat ca Safety Car la etapele de MotoGP din Campionatul Mondial de motociclism viteză. Până în 2012, automobilul sport compact a fost produs într-o serie limitată de 6000 de unităţi, iar în prezent este considerat de către fanii condusului foarte dinamic ca fiind în propria clasă, ceea ce îi oferă o valoare de retenţie ridicată şi statutul de obiect de colecţie.

Aptitudinile de dezvoltare tehnică aplicate de BMW M GmbH sunt evidente şi la noua generaţie a modelului. Cele mai sportive variante - cu motoare cu şase cilindri dispuşi în linie foarte puternice, tehnologie a suspensiei ce este aliniată cu precizie la performanţele superioare şi dotările exterioare optimizate aerodinamic - adoptă statutul special de automobile BMW M Performance. În prezent, în segmentul compact sunt disponibile patru modele - BMW M135i, cu trei sau cu cinci uşi, care oferă 235 kW/320 CP, respectiv BMW M235i Coupé şi BMW M235i Cabriolet, care oferă 240 kW/326 CP. Toate automobilele BMW M Performance din segmentul compact pot fi echipate, opţional, cu transmisie sport Steptronic cu opt trepte. În plus, sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive este disponibil opţional pentru variantele cu trei uşi, respectiv cu cinci uşi ale BMW M135i, dar şi pentru BMW M235i Coupé. Cu transmisia sport Steptronic cu opt trepte şi distribuţia variabilă a puterii între puntea faţă şi cea spate, BMW M235i xDrive Coupé realizează sprintul în 4,6 secunde, cel mai bun rezultat pentru un model compact.

BMW Seria 1: "World Green Car of the Year" şi stimulator pentru BMW EfficientDynamics.
Chiar de la bun început, motoarele revoluţionare cu dublu VANOS şi VALVETRONIC sau tehnologia turbo diesel ce includea injecţie directă Common Rail, construcţia inteligentă ultrauşoară şi caracteristicile aerodinamice favorabile au permis nu doar obţinerea unei sportivităţi agile, ci şi o eficienţă superioară a modelelor BMW Seria 1. Datorită raportului remarcabil între performanţe şi economia de combustibil, gama a contribuit semnificativ la efectul general al măsurilor dezvoltate în cadrul BMW EfficientDynamics pentru o reducere continuă a consumului şi a emisiilor. Gama anului 2007 a reprezentat introducerea la BMW Seria 1 a unei game vaste de motoare de concepţie complet nouă, care oferea o eficienţă şi mai bună. Totodată, a fost prima gamă a mărcii care includea, în echipare standard, un pachet vast şi unic de tehnologii BMW EfficientDynamics, care cuprinde - printre altele - generarea energiei la frânare, funcţia Auto Start Stop, indicator al punctului optim de schimbare a vitezelor, control activ al lamelelor de aer din grila radiatorului, anvelope cu rezistenţă redusă la înaintare, servodirecţie electrică şi control inteligent al componentelor auxiliare. În consecinţă, BMW Seria 1 a devenit modelul ce a impus ritmul pentru reducerea constantă a consumului şi emisiilor flotei de automobile BMW. Numai între 2006 şi 2008, consumul mediu al modelelor BMW de pe piaţa auto din Germania s-a redus cu 16% - de peste două ori faţă de ceea ce a reuşit concurenţa din segmentul premium.

Eficienţa exemplară a BMW Seria 1 a făcu ca modelul să se bucure de atenţie mare la nivel internaţional. În 2008, versiunea cu trei uşi a modelului BMW 118d, propulsată de un motor diesel de 2,0 litri - cu patru cilindri - ce dezvolta 105 kW/143 CP, a fost aleasă "World Green Car of the Year". Juriul internaţional format din jurnalişti de specialitate au considerat că livrarea puterii, consumul de 4,5 l/100 km şi emisiile CO2 de 119 g/km (în ciclul de testare EU) reprezintă un exemplu remarcabil de tehnologie eficientă într-un automobil de serie.

Inovaţiile în dezvoltarea motoarelor pe care BMW Seria 1 le-a adus cu regularitate au demonstrat potenţialul de îmbunătăţire a eficienţei. Acest lucru era valabil nu doar pentru motoarele pe benzină, cu patru cilindri, cu injecţie directă cu ardere lentă, introduse în 2007, ci şi pentru propulsorul diesel, cu patru cilindri, prezentat în acelaşi an care dispunea de supraalimentare în mai multe etape şi o putere maximă de 150 kW/204 CP - astfel, BMW 123d Coupé reuşea sprintul 0-100 km/h în şapte secunde şi un consum mediu de 5,2 l/100 km conform standardelor EU.

Un reper spre mobilitatea fără emisii: BMW ActiveE.
Automobilul compact cu trei uşi s-a dovedit a fi baza ideală pentru un concept inovator de propulsie. În 2011a început producţia în serie la scară a redusă a modelului BMW ActiveE, primul automobil electric al mărcii ce era destinat utilizării cotidiene. Electromotorul de 125 kW/170 CP, acumulatorii litiu-ion şi gestiunea inteligentă a energiei permiteau plăcerea condusului fără nici un fel de emisii în combinaţie cu tracţiunea spate, patru locuri şi charisma sportivă a compactului BMW Seria 1 Coupé.
Conceptul de propulsie prezent la BMW ActiveE a format baza pentru tehnologia BMW eDrive, care în prezent asigură plăcerea condusului fără emisii la BMW i3. Testele de teren vaste cu modelul de serie redusă, care s-a dovedit a fi extrem de potrivit pentru utilizare cotidiană, au oferit informaţii preţioase asupra caracterului practic al automobilelor electrice. Acum, BMW ActiveE îşi demonstrează în continuare gradul ridicat de maturitate în flota de car sharing premium disponibilă la DriveNow şi nu numai.

Noua generaţie BMW Seria 1: primul loc în topurile de eficienţă datorită tehnologiei BMW TwinPower Turbo.
Actuala generaţie BMW Seria 1 este propulsată exclusiv de motoare pe benzină sau diesel ce dispun de tehnologie BMW TwinPower Turbo care, datorită eficienţei interne ridicate, asigură o eficienţă mai mare. Această optimizare a fost implementată eficient în special în cazul modelului cu motor diesel BMW 116d EfficientDynamics Edition (85 kW/116 CP), al cărui consum a fost redus la 3,8 l/100 km, iar emisiile CO2 au fost de 99 g/km. În consecinţă, este cel mai eficient model din gama BMW.

În plus, transmisia Steptronic cu opt trepte, care este unică în segmentul compact şi este disponibilă pentru aproape orice variantă de motor, contribuie la îmbunătăţirea plăcerii condusului şi la reducerea consumului şi a emisiilor. Tehnologia EfficientDynamics, care este standard la toate modelele BMW Seria 1, este completată de modul ECO PRO şi de alte dotări.

Acum, portofoliul de tracţiuni este şi mai atractiv şi diversificat datorită BMW xDrive, un sistem inclus la modelele BMW Seria 1 din actuala generaţie. Conceptul inteligent de tracţiune integrală este disponibil opţional nu doar la automobilele BMW M Performance, ci şi la modelele BMW 118d şi BMW 120d - cu trei sau cu cinci uşi.

Procese revoluţionare de producţie pentru calitate premium şi fiabilitate remarcabilă.
Producţia BMW Seria 1 a început în 2004 la uzina BMW din Regensburg, care a fost extinsă semnificativ pentru fabricarea noului model. Noile facilităţi au excelat prin nivelul ridicat de eficienţă şi flexibilitate, precum şi prin ergonomia optimizată. Procese inovatoare de producţie au fost dezvoltate în dorinţa de a asigura calitate maximă a automobilelor premium compacte cu personalizare individuală. Construcţia computerizată a uneltelor de presare pentru procesarea panourilor de oţel garanta calitatea execuţiei pentru designul caracteristic al caroseriei BMW Seria 1. Alte inovaţii au inclus metoda de construcţie modulară aplicată pe linia de asamblare, tehnologia de acoperire cu pulbere utilizată în premieră la un model compact şi procesele de producţie şi vânzare orientate către client (COSP), care facilitau schimbări ale configuraţiei individuale a automobilului cu doar zece zile înainte de începerea producţiei.

În 2007, producţia modelului BMW Seria 1 - versiunile cu trei uşi, Coupé şi Cabriolet - a început la uzina BMW din Leipzig, respectând aceleaşi standarde de calitate şi utilizând metodele revoluţionare de fabricaţie. La această uzină, care fusese inaugurată abia în 2005, s-a sărbătorit un moment important în aprilie 2010: la acel moment, automobilul BMW Seria 1 cu numărul un milion a părăsit linia de asamblare. Modelul aniversar a fost un BMW 118 cu trei uşi, comandat în Leipzig. De asemenea, la uzina BMW din Leipzig a fost produs şi ActivE, modelul cu propulsie integral electrică, acolo unde în prezent se produc BMW i3 şi BMW i8.

Standardele de calitate înaltă, utilizate chiar de la început în producţia modelelor BMW Seria 1, s-au regăsit şi în menţinerea valorii ridicate şi în fiabilitatea care sunt verificate cu regularitate de instituţii independente. De exemplu, în 2009, BMW 130i reuşise deja să ocupe primul loc în clasamentul testelor de anduranţă efectuate de revista "Auto Bild". Datorită faptului că a parcurs 100000 de kilometri fără nici un fel de probleme, modelul sport cu motor cu şase cilindri a obţinut cel mai bun rezultat la maratonul acelui an. Pentru această realizare, examinatorii profesionişti au acordat calificativul 1+ şi au votat BMW 130i ca fiind "cel mai bun automobil din istoria testelor de anduranţă Auto Bild". BMW 130i şi-a păstrat poziţia până în acest an, când s-a actualizat procedura de realizare a clasamentului şi s-au adăugat noi criterii.

Introducerea celei de-a doua generaţii BMW Seria 1 a fost legată de noua distribuţie a sarcinilor între locaţiile de producţie. Acum, versiunile cu cinci, respectiv cu trei uşi ale BMW Seria 1 sunt produse la uzina din Regensburg. De asemenea, varianta cu cinci uşi este produsă şi la Leipzig, acolo unde se fabrică BMW Seria 2 Coupé şi BMW Seria 2 Cabriolet.

Dotări inovatoare din segmentele superioare impun standardele în clasa compactă.
Prin extinderea gamei de modele pentru a include automobilele din segmentul compact, BMW a reuşit nu doar să îndeplinească cererea tot mai mare a clienţilor pentru această clasă, ci şi să ofere o experienţă total nouă a condusului, în special în ceea ce priveşte dinamica maşinii. De la lansarea BMW Seria 1, alegerea unui model compact a fost asociată cu cele mai înalte standarde de calitate, personalitate şi plăcere inconfundabilă a condusului.

Odată cu apariţia BMW Seria 1, dotările de siguranţă pasivă şi activă - indicator de presiune a anvelopelor, pneuri runflat, lumini de frână în două etape, control al razei farurilor adaptive şi sistem de stabilitate în mai multe etape DSC (Dynamic Stability Control), care include DTC (Dynamic Traction Control / controlul dinamic al tracţiunii) - şi-au făcut loc în clasa compactă. Mai mult, scaunele sport cu reglaj suplimentar al lăţimii spătarului, sistemul Start/Stop pentru activarea motorului, sistemul de operare iDrive cu monitor rabatabil, plasa de siguranţă integrată în spătarul banchetei, echiparea Comfort Access, interfaţa Bluetooth pentru hands-free şi sistemul de stare, care monitorizează şi afişează cerinţele de service pentru componentele uzate - precum garniturile frânelor -, sunt unice în segment.

La lansarea actualei generaţii BMW Seria 1, gama BMW Lines a fost prezentată în premieră. De atunci, individualizarea personalizată a fost posibilă datorită alegerii opţiunilor BMW Sport Line şi BMW Urban Line, fiecare incluzând dotări specifice de interior şi exterior.

De la lansarea celei de-a doua generaţii, BMW Seria 1 a reprezentat punctul de referinţă în ceea ce priveşte conectarea inteligentă. Diversitatea de sisteme de asistare a conducătorului şi servicii de mobilitate din portofoliul BMW ConnectedDrive este inegalabilă în segment şi cuprinde, de exemplu, Parking Assistant (asistare la parcare), cameră pentru mers înapoi, High Beam Assistant (asistare a fazei lungi), Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză) cu afişare No Passing (informaţie privind interdicţia de depăşire) şi Driving Assistant care include avertizare la părăsirea benzii, avertizare de coliziune şi recunoaşterea pietonilor. Suplimentar faţă de integrarea smartphone-urilor şi a playerelor muzicale, BMW ConnectedDrive oferă şi servicii bazate pe internet, care includ posibilitatea de integrare în automobil a unor servicii suplimentare cu ajutorul aplicaţiilor.

Cel mai recent exemplu al caracterului progresist al modelelor BMW din clasa compactă îl oferă îmbunătăţirea funcţiilor de confort de la BMW Seria 2 Cabriolet, posibilă datorită conectării inteligente. Decapotabila cu patru locuri este primul model al mărcii în care este posibilă actualizarea "over the air" a datelor de navigaţie printr-o conexiune mobilă datorită cardului SIM integrat standard în automobil.

Sursa: BMW Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii