Titi Aur, castigator Raliul Sibiului in 2002, 2003, 2005 si 2006
Au fost nouă piloți care, din 2001, au triumfat în Raliul Sibiului. Multiplul campion național de raliuri Titi Aur, este pilotul cu cele mai multe victorii în Raliul Sibiului, sau Raliul Cibinului cum se numea în primii ani după 2000. În 2002 a venit prima victorie cu modelul Seat Cordoba WRC alături de Silviu Moraru. Un an mai târziu, cu Mitsubishi Lancer EVO 6 și Adrian Berghea în dreapta, Titi Aur s-a impus din nou pe celebrele speciale de macadam. Ultimele două victorii au venit, tot cu Adrian Berghea în dreapta și Mitsubishi Lancer, în 2005 și 2006.

Ai câștigat de cele mai multe ori Raliul Sibiului. Care dintre cele patru victorii a fost cea mai importantă pentru tine?
Titi Aur:
 În 2003, când am participat cu un Mitsubishi Lancer EVO VI, iar colegii și adversarii aveau inclusiv modele WRC, am mai anulat un pic din părerea conform căreia doar cel care are cea mai bună mașină poate învinge.


Primul succes a fost în 2002 la Raliul Sibiului Liqui Moly cu Seat Cordoba WRC. Cum a fost să parcurgi specialele de macadam cu un World Rally Car?
Titi Aur:
 Un raliu la volanul unui WRC este de fiecare dată o plăcere.


În 2005 și 2006 ai câștigat cu Mtsubishi Lancer. Care sunt momentele de care îți aduci aminte cu plăcere de atunci?
Titi Aur: 
Pe parcursul campionatelor din 2005 și 2006 a fost o luptă între mașini egale de grupa N (2004 a fost ultimul an cu A8 în România). Am reușit să câștig cele mai multe probe speciale în ambele sezoane, Raliul Sibiului rămânând raliul meu favorit, pentru că strategia de a îmbina viteza cu protejarea materialului de concurs poate face o mare diferență în clasamentul final.

Cu ce mașină ți-a plăcut cel mai mult să concurezi la Raliul Sibiului?
Titi Aur: 
Pentru Raliul Sibiului, mașina de grupa A este o soluție mai bună deoarece are o rezistență sporită în fața durității traseului.

Se spunea despre Raliul Sibiului că este cel mai dur raliu pe macadam din țară și nu numai. Pentru tine, pe o scară de la 1 la 10, cât a fost de dur?

Titi Aur: Nu sunt de acord cu “și nu numai”.  De exemplu, în 2003 am venit la Sibiu direct din Cipru și mi s-a părut Raliul Sibiului o autostradă cu macadam. Întradevăr în România este un raliu la care nu poți să mergi maxim atac peste tot, ci trebuie să găsești/improvizezi în multe locuri soluția ideală pentru a fi rapid fără să rupi mașina. A fi pilot bun nu este egal cu nebun și să accelerezi maxim peste tot, ci trebuie să gasești de fiecare dată soluția pentru a merge cât mai repede în condițiile date. Auzim deseori “piloți de raliu” care se plâng că a fost prea mult nisip sau prea multa zăpadă pe probele de asfalt sau au fost prea multe gropi, șleauri, pietre pe probele de macadam.

Care a fost proba specială favorită și de ce?

Titi Aur:  Cheile Cibinului pentru ca alternau zone de viteză, zone cu viraje legate foarte spectaculoase, zone deschise și bune pentru spectatori, dar mai ales pentru complexitatea configurației.

Cel mai bun moment de la Raliul Sibiului?
Titi Aur: Au fost multe momente bune, dar acum nu-mi vine unul anume în minte.

Cel mai rău moment de la Raliul Sibiului?
Titi Aur:  În 2001, când am rupt fuzeta stânga față la Seat și după aproape trei sferturi din raliu eram pe locul I, în parcul de service mecanicii mei, Cornel și Radu aveau o soluție (improvizație) să pot continua , dar inginerul de la Seat nu ne-a dat voie și a trebuit să abandonăm. Am regretat toată perioada de după acest raliu și mecanicii m-au certat că nu i-am ascultat să facem acea improvizație. Anul următor, exact în aceleași condiții și același parc de service istoria s-a repetat și “improvizația” neacceptată cu un an înainte a fost câștigătoare.

În 2014 ai acceptat din nou provocarea și ai revenit la Sibiu pe asfalt în încercarea de a cuceri Transfăgărășanul pe două roți. Cum a fost?
Titi Aur:  Am fost sigur că voi reuși să urc Transfăgărășanul pe două roți, doar că în loc să vin cu mașina cu care mă “joc” de multe ori mergând pe două roți, dar care se mai oprește câteodată și pe plafon și arată mai mult a mașină de cascador decât de pilot, am făcut încercarea cu o mașină “de curat”, mai frumoasă la aspect dar care fiind bătrânică , atunci când a dat de deal, nu a mai vrut să tragă. Am reușit să parcurg aproximativ 3 kilometri, dar cu siguranță dacă nu aș fi avut această problemă aș fi parcurs o distanță mai mare. Poate alta dată…

Transfăgărășan pe asfalt sau Șanta pe macadam?
Titi Aur: “Drumurile pe care se nasc legende nu sunt asfaltate” … și știti voi mai bine…

În 2015, Raliul Sibiului este complet pe asfalt având în configurație și o probă specială pe Transfăgărășan. Crezi că va fi la fel de spectaculos ca pe macadam?
Titi Aur:  Cred că echipa de la Sibiu poate să facă lucruri minunate, cred că Transfăgărășanul este extraordinar pentru imagine, dar din punctul meu de vedere mai interesant ar fi fost să puneți macadam pe Transfăgărășan decât varianta de asfalt.

Ce vei face în weekendul 20 – 23 august 2015?
Titi Aur: Anul trecut a fost nunta fiicei mele pe 23 august, nu stim încă unde o să sărbătorească primul an de mariaj, probabil la Sibiu dacă și ginerele meu Bogdan va fi pe lista de înscrieri. 

Sursa: Sibiu Rally Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii