Bosch la CES 2016
Organizatorii CES premiază ecranul tactil Bosch.
Bosch prezintă noi solu
ții pentru conducere și parcare automatizate.
Bosch prezintă inova
ții practice.
Automobilul de prezentare utilizează întregul tablou de bord ca ecran de afi
șaj.

Pentru conducătorii auto, a avea internet în interiorul automobilului este mai mult decât o dotare suplimentară convenabilă, ci conferă conducerii auto un plus de siguranță și eficiență. Bosch va ilustra acest lucru în cadrul târgului CES 2016 din Las Vegas printr-o serie de funcții și sisteme de asistență conectate. De asemenea, compania va demonstra cât de facilă este operarea acestor sisteme, cu ajutorul cărora distragerea atenției conducătorului auto este redusă la minimum. Organizatorii CES au acordat companiei Bosch un premiu pentru cel mai recent produs dezvoltat, un ecran tactil care generează senzația butoanelor reale prin intermediul feedback-ului haptic. De asemenea, standul Bosch din Las Vegas va oferi în avanpremieră o prezentare practică, în timp real, a conducerii automatizate și a conectivității autovehiculului inteligent. 

Automobilul: asistentul cu adevărat personal al conducătorului auto 
Bosch va oferi o perspectivă asupra automobilului viitorului în sala North Hall, unde vizitatorii automobilului de prezentare Bosch vor putea experimenta un nou tip de interacțiune dintre oameni și tehnologie. „Distragerea atenției conducătorului auto este redusă la minimum prin furnizarea informațiilor adecvate la momentul oportun”, a declarat Directorul General Executiv (CEO) Bosch, Dr. Volkmar Denner, în cadrul conferinței de presă susținute la CES 2016 în Las Vegas. În interiorul automobilului de prezentare, tabloul de bord și consola centrală au fost transformate într-un afișaj electronic. Informațiile afișate pe acest ecran uriaș se modifică în funcție de mediul înconjurător în care rulează vehiculul. Dacă un pieton se apropie din partea dreaptă, este declanșată o secvență de iluminare pentru a avertiza conducătorul auto. De asemenea, sunt luate în considerare preferințele conducătorului auto precum și însemnările sale din jurnal. Spre exemplu, în cazul în care o programare este anulată, automobilul viitorului va indica automat ruta către următoarea programare din jurnal. Conducătorii auto vor putea activa pilotul automat pentru a câștiga și mai mult timp și pentru a realiza călătoria mai relaxați.

Însă automobilele conectate ale viitorului vor putea face mult mai mult. Prin intermediul unei conexiuni la casa inteligentă, acestea vor face posibilă operarea funcțiilor gospodăriei precum încălzirea sau sistemele de securitate în orice moment. Spre exemplu, în cazul în care un curier ar încerca să livreze un colet nefiind nimeni acasă, va fi necesară numai atingerea ecranul vehiculului cu un deget pentru a permite curierului să depună coletul în interiorul casei și să confirme recepția. Interacțiunea cu tehnologia va putea realmente să aibă forme variate, putând astfel să confere siguranță și confort. Infotismentul conectat va permite conducătorilor auto să navigheze nu doar prin trafic ci și prin activitățile zilnice. Ei vor putea să îl utilizeze pentru a accesa servicii online și aplicații pentru telefoane inteligente - și vor putea să îl controleze utilizând gesturi și voce, ca și cum ar vorbi cu un pasager. Acest lucru va transforma automobilul în asistentul cu adevărat personal al conducătorului auto. 

Un ecran tactil care oferă senzația unor butoane reale
Anterior prezentării din cadrul târgului, Bosch a primit Premiul CES 2016 pentru inovație la categoria Sisteme audio/video integrate în autovehicul pentru un nou ecran tactil. Acest dispozitiv poate genera diferite texturi ale suprafeței, făcând posibilă perceperea tactilă a elementelor pe afișaj. Acest tip de feedback haptic facilitează operarea aplicațiilor de infodivertisment, precum navigare, radio și funcții ale telefonului mobil inteligent. Adesea, conducătorii auto nici nu vor avea nevoie să privească informațiile de pe ecran pentru a le manevra, putând astfel să se concentreze asupra drumului. Ecranul generează senzația de suprafețe dure, netede și cu anumite tipare pentru a indica diferite funcții și butoane; pentru a face o selecție, butonul trebuie apăsat mai ferm. Ceea ce face ca această funcționalitate să fie specială este faptul că ecranul tactil nu arată diferit față de un ecran normal – cu toate acestea, însă, conferă utilizatorului impresia că apasă butoane reale. 

Nu trebuie să vă mai temeți de conducătorii auto aflați pe contrasens: îngerul păzitor vine din Cloud
Conectivitatea face ca informațiile pentru conducătorul auto să fie mai actualizate decât au fost vreodată. Acest lucru este în special important în privința conducătorilor auto care rulează pe contrasens. În general, durează câteva minute până ce stațiile radio emit avertizări pe calea undelor, însă o treime din incidentele provocate de conducerea pe contrasens se încheie după numai 500 metri. Bosch dezvoltă în prezent un nou tip de avertizare privind conducătorii auto aflați pe contrasens bazat pe tehnologia cloud, care comunică conducătorilor auto orice pericol la numai zece secunde după ce a intervenit. Având forma simplă a unui modul software, acesta poate fi integrat, cu costuri reduse, într-o aplicație pentru telefonul inteligent, precum aplicația Bosch myDriveAssist sau în sistemele curente de infotisment. Pentru a detecta conducerea pe contrasens, funcția bazată pe tehnologia cloud compară deplasările reale, anonimizate ale vehiculelor de pe autostrăzi cu direcția de deplasare permisă. Dacă există o discrepanță, conducătorii auto aflați pe contrasens sunt avertizați cu privire la eroarea lor în câteva secunde. În același timp, automobilele din apropiere care circulă în direcția opusă sunt avertizate de pericol. Începând din anul 2016, noua funcție va fi disponibilă sub formă de serviciu cloud. 

Sistemul de pilot automat Highway Pilot va spori siguranța rutieră începând din 2020 
Conducerea cu un nivel înalt de automatizare va spori în continuare siguranța traficului rutier. Această inovație va fi funcțională pe autostrăzi din 2020. Potrivit previziunilor cercetătorilor Bosch privind accidentele rutiere, automatizarea sporită poate reduce semnificativ numărul accidentelor – cu până la o treime numai în Germania. La târgul CES 2016, Bosch va prezenta senzorii și sistemele necesare călătoriilor automatizate, integrate unui alt vehicul pentru demonstrații în cadrul Sands Expo. Vizitatorii vor afla cum funcționează Highway Pilot, un sistem cu înalt grad de automatizare care preia toate sarcinile și responsabilitățile conducătorului auto pe autostradă. Această tehnologie este deja în curs de testare pe drumurile publice. Bosch testează conducerea automatizată pe autostrăzi nu numai în Germania și Statele Unite, ci și în Japonia. 

În viitor, automobilele vor putea de asemenea să aibă o mai bună vizibilitate după curbe și să știe care sunt punctele periculoase, datorită unui flux de informații în timp real transmis de internet cu privire la localizarea ambuteiajelor, șantierelor de construcții și accidentelor. Aceste date vor funcționa precum un „orizont conectat” electronic și vor conferi automobilelor o perspectivă și mai bună asupra drumului, sporind astfel și mai mult siguranța și eficiența. 

Automobilele, nu conducătorii auto, sunt cele care vor trebui să găsească un loc de parcare
Fiecare călătorie se încheie cu parcarea vehiculului. Pentru a facilita această acțiune, Bosch dezvoltă o nouă funcție denumită parcare cu valet automat. Această soluție face mai mult decât să scutească conducătorii auto de sarcina de a găsi un loc de parcare vacant într-o parcare acoperită, ea permite automobilelor să se parcheze singure. Conducătorii auto pot pur și simplu să lase automobilul la intrarea în parcarea acoperită. Utilizând o aplicație a telefonului mobil inteligent, aceștia pot da instrucțiuni automobilului să își găsească un loc de parcare. Când sunt gata de plecare, aceștia își pot chema automobilul la punctul de preluare în același mod. Parcarea complet automată se bazează atât pe infrastructura inteligentă a parcărilor acoperite, cât şi pe sistemele de senzori integrate ale mașinii – și pe conectivitatea ambelor. Senzorii din pavaj furnizează informații actuale privind localizarea spațiilor libere de parcare, astfel încât automobilele să știe unde să se îndrepte. Bosch nu doar dezvoltă funcția de parcare complet automată, ci şi produce intern toate componentele necesare în acest sens. 

Sursa: Bosch Romania
Distribuie:
AUTOVITAL

AUTOVITAL

Autovital.ro este un blog auto cu știri auto, informații auto, documentații auto și multe altele, toate din nemărginitul univers auto! Haideți să îl descoperim împreună!

0 comentarii