DENSO este un lider de lungă durată în tehnologia de aprindere directă care lucrează în strânsă cooperare cu producătorii de vehicule din întreaga lume și, în 1996, a dezvoltat prima bobină de aprindere de tip stick compactă din industria auto, care este în prezent cea mai comună bobină de aprindere văzută în industria auto Aftermarket.
În motoarele de astăzi cu emisii scăzute și de înaltă eficiență, cheia unei arderi eficiente este o ieșire consistentă, de înaltă energie, iar tensiunea înaltă necesară pentru această aprindere, în general între 10 și 40 de kilovolți este asigurată de bobina de aprindere, care este un tip de aprindere ce prezintă bobine primare și secundare de sârmă înfășurate în straturi în jurul unui miez de fier.
Rolul bobinei de aprindere este de a transforma cei 12 volți nominali din bateria unei mașini în mii de volți necesari bujiei pentru a genera scânteile necesare pentru a aprinde amestecul de aer și combustibil din interiorul camerei de ardere Dar unde a început acest proces?
Deși sistemele de aprindere au evoluat cu siguranță de-a lungul timpului, în special pe măsură ce încorporează din ce în ce mai multă electronică, ele poartă încă semnele distinctive ale sistemelor originale de aprindere cu bobine, care au fost introduse cu mai bine de 100 de ani în urmă.
Primul sistem de aprindere bazat pe bobine este creditat inventatorului american Charles Kettering, care l-a dezvoltat pentru un mare producător de vehicule în 1910, prin conceperea unui sistem electric care a alimentat motorul de pornire și aprinderea în același timp. Bateria, un generator și un sistem electric al vehiculului mai complet au asigurat o alimentare electrică relativ stabilă bobinei de aprindere. În mod uimitor, acesta a devenit practic singurul tip de sistem de aprindere pentru motoarele pe benzină, până când sistemele de aprindere cu comutare și control electronic au început să înlocuiască sistemele mecanice, în anii 1970 și 1980.
Sistemul Kettering a folosit o singură bobină de aprindere pentru a produce o tensiune înaltă, care a fost transmisă unui braț al rotorului care a îndreptat efectiv tensiunea către o serie de contacte electrice situate în ansamblul distribuitorului (un contact pentru fiecare cilindru) și apoi conectat la bujiile cu scânteie cu fire într-o succesiune care a făcut posibilă distribuirea tensiunii înalte, în ordinea corectă de aprindere a cilindrului.
După introducerea primelor sisteme de aprindere electronică, un alt pas important a avut loc la începutul anilor 80 odată cu dezvoltarea unității electronice de control (ECU). Odată cu sosirea sa, în loc ca tensiunea înaltă pentru scânteie să fie controlată printr-o rotație mecanică în interiorul ansamblului distribuitorului, ECU, folosind informații suplimentare și mai precise de funcționare a motorului, cum ar fi poziția arborelui cotit și turația furnizate de diverși senzori, ar putea dicta când tensiunea ar trebui să pornească sau să se oprească.
De-a lungul timpului, cererea pentru turații mai mari ale motorului și tensiuni mai mari de scânteie a dus la introducerea sistemului de aprindere fără distribuitor (DIS), care utilizează o bobină de aprindere pentru fiecare pereche de cilindri și este complet controlat de ECU, furnizând tensiune înaltă direct de la bobine de aprindere prevăzute cu aprindere integrată, la bujii.
Apoi, în anii 90, au apărut bobinele de aprindere DIS simple și bobină la bujie (COP), care sunt montate direct pe bujii, urmate de bobina de aprindere unică, care este încă tipul care este folosit în cele mai moderne aplicații astăzi.
Deși calitatea bobinelor echipamentului original (OE) este foarte ridicată, în comun cu multe componente auto, în timp, acestea se deteriorează și trebuie înlocuite, dar atelierele care iau în considerare montarea de orice altceva decât un înlocuitor de calitate OE ar trebui să se gândească de două ori din cauza rolului important pe care acestea îl joacă, deoarece fără o bobină complet funcțională, motorul pur și simplu nu ar funcționa corect.
DENSO Aftermarket oferă sectorului independent de service și reparații o gamă de bobine de aprindere de calitate OE, care cuprinde tipuri de tip bloc, distribuitor, stick și COP și, prin urmare, este capabilă să răspundă nevoilor multor aplicații.
Desigur, calitatea este esențială, motiv pentru care bobinele de aprindere DENSO beneficiază de caracteristici precum înfășurarea diagonală a celei de-a doua bobine pentru a le reduce dimensiunea, miezuri cilindrice laminate care maximizează suprafața și cresc tensiunea, rezultând un design mai mic și mai ușor. De asemenea, folosesc un tranzistor bipolar cu poartă izolată, un dispozitiv semiconductor de putere care formează în primul rând un comutator electronic, dezvoltat pentru a combina eficiența ridicată cu comutarea rapidă (>1kV și >500A).
Mai multe detalii despre gama de bobine de aprindere DENSO sunt disponibile pe pagina catalogului electronic DENSO și cea cu Sisteme de Aprindere.
Sursa: Denso România
0 comentarii