Nu putem să negăm faptul că jocurile de noroc fac parte din societatea noastră. Acest lucru se întâmplă de milenii, de pe vremea egiptenilor care jucau zaruri. Există mai multe cauze psihologice care fac ca această activitate să fie atât de îndrăgită.
Ideea de bază este că ne place să riscăm. Asumarea oricărui risc crește nivelul nostru de adrenalină și ne dă sentimentul plăcut de anticipare. Lucrurile sunt însă mult mai complexe, iar în ultimele decenii cercetătorii au analizat psihologia din spatele apariției dependenței de jocuri de noroc.
Despre acest subiect vom discuta și noi în capitolul de astăzi și îți arătăm care sunt aceste mecanisme și cum să previi apariția adicției. Altfel, jocul de noroc este o activitate foarte distractivă și plăcută, iar în majoritatea covârșitoare a cazurilor, este inofensivă. Dacă vrei să nu-ți riști banii, poți oricând să te joci și sloturi gratis online. Este o metodă ideală și atunci când vrei să încerci un joc înainte de a pune mize adevărate pe el.
Impactul emoțiilor asupra deciziilor de joc
Jocurile de noroc sunt în mare parte despre emoții. Există anticiparea câștigurilor, sentimentul de recompensare atunci când câștigi sau pur și simplu plăcerea de a juca. Iar dacă este o activitate care implică atât de multe emoții, atunci și acestea la rândul lor vor avea impact asupra deciziilor pe care le iei la jocuri.
Totodată, nu întotdeauna aceste emoții sunt pozitive. Pot apărea frustrări din cauza pierderilor, stres și un nivel de adrenalină prea mare, mai ales atunci când joci pe mize ridicate. Toate aceste emoții te pot face să greșești la joc și să nu urmezi strategia pe care ți-ai propus-o.
De exemplu, dacă simți frustrarea cauzată de unele pierderi, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să devii impulsiv. Vei mări miza și vei încerca să-ți recuperezi pierderile cât mai rapid. Evident, este o decizie foarte păguboasă care te va face să pierzi și mai mult.
Un alt lucru care trebuie evitat este consumul de alcool în timpul jocului. Desigur, cazinourile fizice au și un bar cu băuturi alcoolice. Scopul cazinourilor este tocmai acesta - să te facă să consumi și să devii mai îndrăzneț la jocuri. Dar în acest fel, vei pierde controlul și nu vei mai avea un comportament responsabil.
Mecanismele psihologice ale dependenței de jocuri de noroc
Afecțiunea se referă la incapacitatea unei persoane de a rezista impulsului de a paria, în ciuda consecințelor grave. Din anii ‘80, specialiștii au schimbat încadrarea afecțiunii și au pus-o în aceeași categorie cu dependența de droguri. Au observat că aceasta împarte multe aspecte cu consumul de droguri.
Cei care pariază mult se vor simți la un moment dat nesatisfăcuți de nivelul lor de joc. Astfel, la fel ca la droguri, vor mări „doza”, în cazul nostru fiind sesiunile și mizele. Dar principalul motiv pentru care dependența de jocuri de noroc a ajuns lângă dependența de droguri este mecanismul psihologic.
Gamblingul excesiv și consumul de droguri au același efect asupra creierului. Jocurile de noroc activează sistemul de recompensare din creier în aceeași manieră cum o fac și drogurile. Aceiași centri nervoși sunt activați în ambele comportamente. Mai mult decât atât, și cortexul prefrontal joacă un rol important în adicția de jocuri de noroc și droguri. Această regiune este implicată în luarea deciziilor și în controlarea impulsurilor.
Multe studii au arătat că persoanele care se confruntă cu dependența de jocuri sunt în general mai impulsivi decât ceilalți. Această impulsivitate este cauza activității reduse din cortexul prefrontal. Cu alte cuvinte, aceștia procesează riscul și recompensa în mod incorect.
Cum să recunoaștem și să gestionăm impulsurile de a juca
Mai sus am povestit câte ceva despre mecanismele psihologice ale dependenței de jocuri de noroc. Dacă întâmpini o asemenea problemă, atunci îți recomandăm să cauți ajutor de specialitate. Există mai multe organizații care oferă consiliere psihologică gratuită. Poți intra pe www.jocresponsabil.ro, organizația care oferă, printre altele, chat prin care comunici cu un psihoterapeut. De asemenea, pentru ajutor de specialitate, poți apela la linia gratuită 0800.800.099.
Ca să recunoști dependența de jocuri de noroc, tot această organizație recomandată mai sus te ajută cu un test de autoevaluare. Completează acele întrebări și vezi dacă te confrunți cu probleme.
Ca să gestionezi impulsul de a juca, platformele online îți oferă posibilitatea să-ți limitezi depunerile și chiar să-ți dezactivezi contul pentru o perioadă determinată de timp. Desigur, poți închide contul permanent. Dar aceste instrumente nu sunt eficiente dacă nu folosești ajutorul de specialitate despre care am discutat. De altfel, îți poți crea alt cont pe o altă platformă și o vei lua de la capăt cu problemele.
Un alt lucru esențial despre care trebuie să ții cont este gestionarea bugetului. Stabilește-ți o sumă de bani pe care o vei folosi numai la jocuri și nu depăși acea limită, chiar dacă ai pierdut acel buget.
Jocurile de noroc, fie
că sunt sloturi, rulete, loterii sau pariuri sportive, sunt foarte distractive
pentru că ne asumăm riscuri. Dar trebuie să pariezi întotdeauna responsabil, cu
moderație și în limitele bugetului tău. Așa nu vei întâmpina probleme legate
dependență. Totodată, dacă te știi o persoană predispusă la adicții, atunci cel
mai bine pentru tine este să stai departe de cazinouri, loterii sau alte forme
de gambling.
0 comentarii